Sunday, July 17, 2011

Intelektualisme anak muda

Alhamdulilllah, masih diberi jasad serta kudratnya meneruskan saki-baki kehidupan ini sebelum dijemput ilahi ke dunia akhirat. Berlegar di sekitar pekan, terpaku sebentar pada sebuah majalah terbitan karangkraf, Majalah I.

"Pemuda UMNO & PAS sepakat memerangi fitnah" hmm, menarik bukan. Sinar harian telah berjaya menjayakan satu wacana yg menemukan dua tokoh dari medan pemuda yg berbeza, alhamdulillah.

Wacana ilmiah yg berbentuk forum ini telah membawa satu kata sepakan dr semua panelis bahawa Gejala fitnah adalah suatu yg amat negatif dan perlu dibendung, alhamdulillah sememangnya ini resolusinya.

Apa yg menarik perhatian adalah sikap keterbukaan Khairy Jamaluddin untuk berada sepentas bersama Ustaz Nasruddin dalam membincangkan isu fitnah ini. Sikap yg positif utk ditonjolkan menunjukan perubahan yg ketara kepada pemuda-pemudi zaman kini drpd orentasi taasub kepada orentasi intelektual.

Perlu disedari bahawa golongan mudalah yg akan menggantikan golongan emas dalam mentadbir negara dan dengan sikap anak muda yg sebegini insyaALLAH apa yg dinamakan kebaikkan bersama dapat dicapai.

No comments:

Post a Comment