Wednesday, June 15, 2011

Sensitiviti ummat islam dipermainkan lagi

Dengan nama ALLAH azza wa jalla, aku mulakan kalam yg hina ini supaya keberkatan basmalah sentiasa disisi. Segala puji bagi Al-Khaliq dan sebaik pujian adalah dari Al-Khaliq kepada Al-Khaliq. Selawat dan salam keatas junjungan besar penghulu sekalian rasul penghulu ummat akhir zaman.

Sekali lagi kita dikejutkan dengan satu kartun yg berjudul 'kekeliruan kes rogol' di dalam sebuah akhbar terkemuka Utusan Malaysia yg sgt2 mengecewakan suluruh ummat islam hari ini.

utusan malaysia
Kartun yg serba ringkas ini secara jelas telah menghina golongan ulama dan islam itu sendiri. Lakaran pertama menggambarkan seorang perempuan yg telah diperkosa mengadu nasibnya kepada seorang penghulu dan penghulu tersebut mengabaikannya kerana tidak punyai 4 orang saksi.

Situasi ini jelas menunjukkan betapa ceteknya pengetahuan agama seorang penghulu 'yg berserban tu' melalui dialog "ade 4 org saksi?" dimana serban amat sinonim dengan golongan ulama'. Hukuman rogol bukan semata2 disabitkan melalui 4 orang saksi bahkan terdapat cara lain untuk menyabitkan hukuman rogol.

Lakaran kedua pula menunjukkan seorang polis yg amat komited dalam melaksanakan tugasnya bertanya mengenai bahan bukti. Dialog "Bagus...Alat tu pn boleh jadi bukti" telah menggambarkan seolah-olah hukum membawa empat orang saksi itu tidak boleh diguna pakai tetapi video dan gambar boleh dijadikan sebagai bukti. 

Ia memberi suatu gambaran bahawa hukum islam adalah lebih jauh mundur kebelakang berbanding hukum ciptaan manusia yg lebih sesuai dan releven utk dipraktikkan.

Meninggalkan islam tidak lain hanyalah mengundang kehinaan dalam hidup kerana manusia dimuliakan dengan Islam. Pihak utusan perlu memohon maaf atas keterlanjuran yg melampau ini.

Akhir kalam, ummat islam perlu lebih sensitif terhadap isu2 sebegini kerana ia akan menjatuhkan maruah islam. sekadar ini yg mampu dikongsi bersama dan Allah jua tempat kembali segala urusan semoga manfaatnya dapat dirasai bersama.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

2 comments:

 1. eeeeeeeeeeeeee grm!
  baru2 nie dgn konsert af9 berdekatan masjid putrajaya,kali nie kartun pulak..
  "jika islam itu dipermainkan, maka tgulahazab Allah"
  sedih....

  ReplyDelete
 2. pabila yg jahil melaksanakan tugas..haih

  ReplyDelete