Wednesday, June 22, 2011

Ibrah uhud

Dengan nama ALLAH azza wa jalla, aku mulakan kalam yg hina ini supaya keberkatan basmalah sentiasa disisi. Segala puji bagi Al-Khaliq dan sebaik pujian adalah dari Al-Khaliq kepada Al-Khaliq. Selawat dan salam keatas junjungan besar penghulu sekalian rasul penghulu ummat akhir zaman.

Hari ini sekadar ingin berkongsi sedikit mengenai Uhud. Peperangan yg berlaku dalam bulan syawal tahun ke-3 hijrah. Peperangan yg kedua terbesar selepas peperangan badar.


Antara peristiwa yg menarik utk dikongsi bersama ialah sewaktu tentera islam telah mendapat kemenangan, ketika berundurnya tentera quraisy yg ramai dr medan uhud melarikan diri sehingga ke barisan isteri2 mereka yg turut hadir ke medan uhud meninggalkan harta2 mereka lalu menjadi ghanimah bt sekalian tentera muslimin.

Tentera muslimin amat yakin dengan kemenangan mereka di uhud lalu turun meninggalkan jabal uhud tempat paling strategi utk memanah mengejar ghanimah tinggalan quraisy. Mereka bukan sahaja telah mengingkari arahan ketua mereka di jabal uhud bahkan telah mengingkari arahan nabi supaya bertahan di jabal uhud walau tentera islam amat kucar kacir sekalipun di kaki uhud.

Situasi ini digunakan sebaiknya oleh Khalid al-walid kembali menyerang tentera muslimin tatkala leka dibuai kemewahan ghanimah menyebabkan tentera islam kucar-kacir mempertahankan diri mempertahankan rasulallah menyebabkan ramai yg terkorban.

Hinggakan ada suatu laungan yg mengkhabarkan rasulallah juga telah terkorban lantas melemahkan semangat sebahagian tentera muslimin. Mereka duduk tidak mahu berperang hingga ditegur seorang sahabat.

"Apakah kalian perjuangkan islam kerana adanya rasulallah, apakah yg kalian akan lakukan setelah tiadanya rasulallah..??"

Lalu mereka kembali berperang.

Akhir kalam, thiqah merupakan rukun yg terakhir, perlu ada percaya & patuh kepada barisan pimpinan yg mana jika diingkari bahanalah jawabnya. Realiti hari ini kita dikelilingi oleh kemewahan utk diperangi bukan kesusahan utk diharungi dan berjuang semata2 kerana Allah bukan kerana individu tertentu. Sekadar ini yg mampu dikongsi bersama dan Allah jua tempat kembali segala urusan semoga manfaatnya dapat dirasai bersama.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

2 comments:

  1. syukran..ske perkongsian sebegini..sblum nie badar, nie uhud pulak...
    klu lepas nie, kongsikan lg ilmu sirah...bley sme2 kta share:)

    ReplyDelete
  2. bce sirah byok2 la weyh, kang kne tnye x bejawap plop..

    ReplyDelete