Wednesday, June 8, 2011

I'brah Badar

Dengan nama ALLAH azza wa jalla, aku mulakan kalam yg hina ini supaya keberkatan basmalah sentiasa disisi. Segala puji bagi Al-Khaliq dan sebaik pujian adalah dari Al-Khaliq kepada Al-Khaliq. Selawat dan salam keatas junjungan besar penghulu sekalian rasul penghulu ummat akhir zaman.

Saban hari semakin menebal habuk disini, hehe..coretan kali ini hanya ingin berkongsi tentang sesuatu yg mungkin selalu kita dengar tetapi jarang diambil ibrahnya. 

Al-Badri
Perang Badar merupakan peristiwa yang amat penting lagi bermakna buat Rasulullah & ummat islam sekaliannya kerana ia merupakan peperangan yg akan menentukan kewujudan ummat islam dan kelangsunggan Dakwah Islamiah itu sendiri hinggakan ALLAH s.w.t menamakan perperangan ini dgn nama AL FURQAN yg bermaksud pemisah. Rujuk al anfal 41. Antara ibrah yg mampu dimanfaatkan bersama ;

[ 1 ]   Semangat Anshar yg membakar
Saad bin Muaz membalas ucapan Rasulullah...
"Ya Rasulullah...........Segala perintahmu akan kami laksanakan. Demi Allah jika kamu berjalan sampai Barkal Ghamad (Yaman) pasti kami akan berjalan bersamamu dan jika engkau mengajak kami untuk mangharungi lautan ini pasti kami akan mengharunginya bersamamu."
Miqdad ibnu Aswad turut membalas
"Kami tidak akan berkata seperti apa yg dikatakan oleh kaum musa kpd Musa : 'Pergilah engkau berserta Tuhanmu dan berperanglah engkau berdua dan kami akan duduk disini.' Tetapi kami akan berperang disisi kanan, kiri, depan & belakangmu."
Manakala kaum Muhajirin pula lebih dahulu telah menyatakan kesediaan mereka berjihad bersama rasulullah. Inilah semangat para sahabat nabi yg mana ianya hanya didasari dengan dasar aqidah semata dan bukanlah didasarkan kpd sesuatu yg lain yg bersifat duniawi. Mereka berjihad semata-mata utk menegakkan kalimah La ilaha ilallah Muhammad rasulullah.

Mereka telah menunjukkan tahap kebersediaan yg amat tinggi utk berjihad bersama rasulullah hasil drpd keyakinan yg tinggi terhadap Ilahi dan mereka juga dapat merasakan akan janji2 yg telah Allah sediakan di akhirat sana membuatkan mereka meletakkan kesenangan hidup dunia di bawah kaki mereka.

[ 2 ]   Musyawarah bersama Khubab bin Munzir
Ya Rasulallah, adakah tempat yg kami berada ini suatu tempat yg ditunjukkan oleh Allah yg kami tidak dapat melanggarnya sedikit pun, ataukah hanya tempat yg engkau pilih menurut pendapatmu sendiri dan taktikmu? Jawab nabi : "Tempat ini ku pilih menurut pikiranku." Jawab Khubab : "Tempak ini tidak strategik utk berperang."

Kemudian Khubab menunjukkan tempat yg lebih strategik iaitu tempat yg lebih dekat dgn sumber air dan Nabi menerima pendapat ini secara terbuka. Jalan musyawarah merupakan jalan yg dituntut oleh Allah dan ianya lebih dekat kepada berkat Ilahi serta didalamnya punyai adab2 yg perlu dijaga.

[ 3 ]   Persiapan rohani yg tidak diabaikan
Nabi merupakan insan yg paling hampir kpd RabbNYA, namun demikian nabi tidak sekali2 meninggalkan ubudiyyahnya bermunajat dan berdoa memohon bantuan memohon pertolongan memohon kemenangan keatas islam.

Hinggakan nabi berdoa : "Ya Allah, jika Engkau membinasakan pasukan ini (islam) tak akan disembah lagi Engkau di permukaan bumi ini. Ya Allah, penuhilah janjiMu kepadaku. Ya Allah berikanlah pertolonganMu."
(Doa ini perlu dilihat dgn lebih mendalam supaya tiada sangka buruk yg mengharukan)

[ 4 ]   Kebencian yg mendalam terhadap musuh Allah
Abdurrahman bin Auf pernah bercerita : .....ku dapati dua org pemuda yg masih muda usianya dan aku khuatir akan keselamatannya. Tiba2 salah seorg dr mereka berbisik kepadaku : "Hai pak cik tunjukkan kepadaku yg manakah Abu Jahal itu?" Jawabku : "Apakah maksudmu dengannya?" Jawab pemuda itu : "Aku telah bersumpah jika aku bertemu padanya akan kubunuh atau aku mati kerananya." 

Kemudian berkata seorng lagi seperti yg dikatakan oleh yg pertama. Pabila munculnya Abu Jahal mereka menyerangnya bersama pedangnya seolah-olah dua ekor rajawali menerkam habuannya. Kedua pemuda itu adalah dua org bersaudara Ibnu Afra dan mereka telah berjaya membunuh Abu Jahal. 

Akhir kalam, sekadar ini yg mampu kucoretkan walhal masih ada 1001 ibrah yg masih belum dirungkai, dan Allah tempat kembali segala urusan semoga manfaatnya dapat dirasai bersama.

Rujukan : Riwayat hidup rasulullah s.a.w | Abul Hasan Ali Al Hasany An Nadwy

2 comments: