Wednesday, April 20, 2011

Kifayatul Muhtadi

Sebuah kitab karangan mantan Hakim Syarie Makkah yang mengandungi ilmu tauhid atas jalan salaf, ilmu fiqh atas mazhab imam syafie' mengikut fatwa-fatwa yang muktamad dan ilmu tasawuf.

Syeikh Muhammad Nur al-Fathani lahir di Mekah pada tahun 1290H / 1873M, diantara guru-guru beliau ialah Sheikh Wan Ali Kutan, Sheikh Ahmad al Fathoni dan di Mesir beliau berguru dengan Sheikh Bakhit al Muthie. Menurut catatan al Marhum al Ustaz Haji Wan Saghir dalam blog beliau : RIWAYAT Syeikh Muhammad Nur al-Fathani agak berbeza dengan ulama-ulama lainnya kerana beliau satu-satunya ulama di Mekah yang dapat menjadi orang besar dalam dua pemerintahan. Beliau menjadi orang besar pada zaman pemerintahan Syarif Husein. Apabila pemerintahan bertukar kepada Ibnu Sa’ud, yang terkenal dengan era pemerintahan Wahabi, Syeikh Muhammad Nur al-Fathani masih tetap dengan kedududukannya. 

Kitab Kifayah al-Muhtadi bi Syarh Sullam al-Mubtadi. Penulisannya bermula di Mekah dan selesai di Madinah al-Munawwarah pada hari Jumaat, 9-Rabiul Akhir-1351 / 11-Ogos-1932.

No comments:

Post a Comment