Tuesday, March 29, 2011

Pesanan buat diriku

Mesir, Dr. Jum’ah Amin, wakil Mursyid Am Ikhwanul Muslimin Mesir menegaskan bahawa akan selalu ada gelombang negatif yang menyerang dakwah, jama’ah dan para pendokongnya, namun gelombang itu hanya akan menambahkan kekuatan dan kesatuan barisan dakwah kita.

Beliau mengajak semua anggota Jama’ah Ikhwan agar menguatkan keimanan, meningkatkan taqarrub ilallah, memperbanyak sujud, qiyamullail, puasa, tilawah Al-Qu’ran, dan zikir ma’thurat serta memperbanyak istighfar dalam menghadapi gelombang permusuhan itu.

Hal itu disampaikan beliau dalam suatu majlis "Haditsuts Tsulatsa" di masjid Ashrul Islam di Iskandaria. Beliau mengingatkan bahawa perlu adanya perbezaan antara kita dan para penyerang dakwah kita. Kita perlu lebih menguatkan iman kita, ibadah kita, dan meninggal setiap maksiat dan dosa. Jika tidak, maka apa bezanya antara kita dan mereka? 

“Jadilah kalian anggota jama’ah seperti keluarga Yaasin, yang tidak menunggu taklif atau tugas dari qiyadah. Mereka keluar dari rumah ke pelosok desa untuk berdakwah ilallah. Dakwah memerlukan kefahaman yang jitu, iman yang kuat, cinta dan tsiqah, serta kerja yang istiqamah.”

2 comments: