Thursday, March 31, 2011

Hizbullah

Nahnu ansorullah
Teringat kata-kata seorang ustaz kepada kami ketika sedang santai minum pagi bersamanya.

"tidak akan menang tentera islam melainkan disisi mereka ciri-ciri hizbullah.."

[Em, lebih kurang cmtu la ust tu cakap, huhu] selepas beberapa ketika aku mula terfikir, apekah ciri-ciri hizbullah yg ust cakap tu..?? Ust tu ade pesan gk, die suruh tgk ayat 54-56 dalam surah Al-Maidah. Hmm, jom kite tgk.

Wahai orang-orang yang beriman! Sesiapa di antara kamu berpaling tadah dari agamanya (jadi murtad), maka Allah akan mendatangkan suatu kaum yang Dia kasihkan mereka dan mereka juga kasihkan Dia; mereka pula bersifat lemah-lembut terhadap orang-orang yang beriman dan berlaku tegas gagah terhadap orang-orang kafir, mereka berjuang dengan bersungguh-sungguh pada jalan Allah dan mereka tidak takut kepada celaan orang yang mencela. Yang demikian itu adalah limpah kurnia Allah yang diberikanNya kepada sesiapa yang dikehendakiNya; kerana Allah Maha Luas limpah kurniaNya, lagi Meliputi PengetahuanNya. (al-maidah : 54)

Sesungguhnya Penolong kamu hanyalah Allah dan RasulNya, serta orang-orang yang beriman, yang mendirikan sembahyang dan menunaikan zakat, sedang mereka rukuk (tunduk menjunjung perintah Allah). (al-maidah : 55)

Dan sesiapa yang menjadikan Allah dan rasulnya serta orang-orang yang beriman itu penolongnya (maka berjayalah dia), kerana sesungguhnya golongan (yang berpegang kepada agama) Allah, itulah yang tetap menang. (al-maidah : 56)

Em, jelas kt sni ALLAH nk bgtw kite, golongan2 yg mengingkari-NYA akan diganti dgn suatu golongan yg disukai-NYA iaitu golongan2 yg mempunyai ciri tertentu & inilah ciri2 hizbullah yang ust tu cakap.

Antara ciri2 tersebut ialah
  • Allah mengasihi mereka iaitu orang-orang yang beriman dan mereka juga mengasihi Allah
  • Bersikap lemah lembut terhadap orang-orang mukmin
  • Bersikap keras terhadap orang-orang kafir
  • Mereka berjihad di jalan Allah
  • Mereka tidak takut kepada celaan orang yang mencela
  • Mereka menjadikan Allah dan rasulnya serta orang-orang yang beriman sebagai penolong mereka

Melihat realiti kehidupan, ramaikah mereka2 yg mengasihi ALLAH, ramaikah mereka2 yg berlemah lembut terhadap org2 mukmin, ramaikah mereka2 yg berkeras terhadap org2 kafir, ramaikah mereka2 yg berjuang dijalan ALLAH, mungkin ade tp sedikit. Itulah realiti.

Menyedari realiti ini, ape yg sepatutnya kita lakukan..?? cukupkah dengan berkata "xpe2, ade ramai lg ust2 yg boleh didik masyarakat ni.." Hmm, kepada mereka2 yg mind set sebegini sila ubah ye.noktah.

Pertamanya x lain & x bukan diri sendiri dahulu yang perlu diperbaiki. Cuba untuk penuhi ciri2 hizbullah yang telah ALLAH gariskan. Seterusnya cuba pula untuk perbaiki orang lain. Tapi kite kne ingat, perbaiki diri sendiri dan menyeru kepada yang lain adalah satu jalan yang x boleh dipisahkan, ia perlu bergerak seiring. Islah nafsak wadu' ghairak.

Setelah ciri2 ini diterap & dalam masa yang sama kita meyakini bahawa hanya ALLAH dan rasulNYA serta orang2 yang beriman adalah penolong kita, insyaALLAH kemenangan itu akan kita miliki. Allahuakbar~

No comments:

Post a Comment